De ce fascinează aurul | BSG

De ce fascinează aurul

bratara-aur-inimiÎncă de la primele descoperiri, acest metal preţios a fascinat omul prin frumuseţea şi strălucirea sa. În epoca de piatră, aurul era apreciat doar ca podoabă. De-a lungul timpului,aurul şi-a păstrat „funcţia” de a fi purtat ca obiect de podoabă, sau de a servi ca obiect de cult, dar au fost descoperite şi alte calităţi ale lui, aurul îndeplinind şi alte roluri.

Mai întâi, aurul a primit rolul de monedă, iar apoi de ban universal. Mai apoi, aurul a început să fie utilizat în industrie. În prezent, el este folosit în diferite domenii ale tehnicii de vârf: în tehnica de calcul, în comunicaţii, în electronică, medicină etc. Aurul a zburat în spaţiul cosmic împreună cu primii cosmonauţi, deoarece proprietăţile sale reflective sunt vitale pentru protejarea navelor cosmice.

Dar principalul motiv pentru care a fascinat aurul au fost bijuteriile, prin care omul, de-a lungul timpului, şi-a etalat puterea şi bogăţia, şi-a exprimat sentimentele, şi-a arătat aspiraţiile. Ca monedă, aurul era o măsură a valorii şi a muncii omului.

Aurul a fascinat dintotdeauna şi datorită calităţilor fizico – chimice, fiind metalul cel mai uşor de prelucrat.

Oamenii au fost atraşi dintotdeauna de ceea ce nu puteau avea cu uşurinţă. Iar aurul i-a fascinat tocmai prin raritatea lui. Acest metal preţios e atât de rar încât,  tot aurul omenirii care a fost extras până în secolul trecut, ar forma un cub cu latura de 17 metri, cântărind în jur de 88.000 tone.

Însă, în natură, aurul, fie că îl vedem sau nu, se află peste tot în jurul nostru: în apa mărilor, a râurilor şi a oceanelor, în crusta Pământului, în plante, şi, în cantităţi infime, chiar şi în corpul omenesc.

Specialiştii susţin că, în Oceanul Planetar, ar exista peste 10 miliarde de tone de aur în suspensie, adică de 100.ooo de ori mai mult decât a extras omenirea.

Cuvântul „aur” are, în toate limbile lumii, putere de simbol, devenind un superlativ unic: „inimă de aur”, „om de aur”, „meserie de aur” etc. Aurul a devenit un mit puternic înrădăcinat în condiţia umană.

Bibliografie: Murgu, Nicolae; Isărescu, Mugur, Aurul, mit şi realitate, Iaşi, Editura Junimea, 1981.

BSG
About The Author

2 Mesaje:


  • By Nemeth Carmen (Sfantu Gheorghe) 28 Mar 2014

    Si pe mine ma fascineaza aurul cred ca tocmai pentru semnificatia sa,pentru puterea pe care o are,dar mai ales pentru toate minunatiile numite bijuterii pe care le ador !

  • By Aghinitei Maria 31 Mar 2014

    Interesant. Aurul este pretios si aduce sanatate ! :)

Lasă un mesaj
Caută pe site

Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate